Megszavazta a közgyűlés: átveszi a fociklubot a debreceni önkormányzat

A polgármester szerint a Loki a debreceni identitás része, ezért mellé kell állni. Az MSZP képviselője is megszavazta a kezdeményezést, a DK-sok szerint viszont nem most lett volna itt az ideje focicsapatot venni.

Papp László, Debrecen fidesz-KDNP-s polgármestere szerdán jelentette be, hogy az önkormányzat megvásárolja Szima Gábor 75 százalékos részesedését a DVSC-ben, így közel száz százalékos városi tulajdonba kerül az NB I.-ből frissen kiesett futballklub. A közgyűlés csütörtökön egy óra alatt megvitatta a kérdést, és 26 igen, 3 nem és egy tartózkodás mellett meg is szavazta a kezdeményezést.

Az ülésen a polgármester arról beszélt, hogy bár az önkormányzat eggyel több feladatot vesz a vállára, és nem tudható meddig, a Loki a debreceni identitás része, és mivel kritikus helyzetbe került, az eddigi kisebbségi tulajdonos önkormányzatnak mögé kell állnia.

Papp úgy fogalmazott, hogy „elfáradt az együttműködés az eddigi többségi tulajdonossal”, aki megállapodásuk értelmében a jövőben sem tulajdonosként, sem más formában nem vesz részt a DVSC irányításában. Hozzátette, az új működési modell hasonló lesz, mint a DVSC női kézilabdacsapatánál: a tulajdonos önkormányzat széles körű társadalmi és gazdasági beágyazottságot akar létrehozni, hogy a Loki stabil gazdasági háttérrel és társadalmi, szurkolói támogatással lehetőleg egy év múlva visszakerüljön az élvonalba.

Az előterjesztésről politikai vita alakult ki a közgyűlésben: az MSZP képviselője támogatta, hogy a város álljon a csapat mellé, a Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselői azonban nem időszerű-e a klubvásárlás éppen akkor, amikor a koronavírus-járvány következtében valószínűleg milliárdos lyukak keletkeztek a város költségvetésében.

Gondola Zsolt, a Civil Fórum képviselője négy módosító indítványt terjesztett elő. Javasolta,

  • kezdeményezzék a Magyar Labdarúgó-szövetségnél, hogy 16 csapatos legyen az NB I.,
  • forduljanak a kormányhoz, hogy mondja fel a kaszinókoncessziót, amit csak olyan vállalkozás kaphatna, amelyik támogatja a csapatot. (A többségi tulajdonos Szima Gábor működteti a debreceni és a nyíregyházi kaszinót.)
  • a város költségvetéséből évente 300 millió forintnál többet ne költhessen a Lokira, egy éven belül pedig részvényeinek 51 százalékát értékesítse az önkormányzat.

Ahogy a polgármester, úgy a Fidesz-KDNP többségű közgyűlés sem támogatta a módosító javaslatokat.

Papp szerint az első két kérdésben nincs illetékességük, azt pedig, hogy mennyivel és meddig kell az önkormányzatnak anyagilag támogatnia a Lokit, az új működési modell kialakítása után lesz látható. Megjegyezte ugyanakkor, „nem akarja a város költségvetését a Lokira költeni”, arra törekszik, hogy minél erősebb gazdasági háttérre, vállalkozói rétegre támaszkodhasson a DVSC.

A közgyűlés végül nagy többséggel elfogadta a Loki átvételéről, illetve az új igazgatóság és felügyelő-bizottság összetételéről szóló határozatot, amelyet a polgármester pénteken a DVSC közgyűlése elé terjeszt.

A hétszeres bajnok, hatszoros kupagyőztes DVSC 1993 óta folyamatosan az első osztály tagja volt, az OTP Bank Liga múlt szombaton befejeződött szezonjában azonban csak a 11. helyen zárt, és ezzel búcsúzott.

Forrás: hvg.hu

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com