A szegedi egyetemi vezetők védenék az autonómiájukat

Közösen adtak ki a szegedi dékánok és az egyetem orvos – rektora egy állásfoglalást, amelyben a jelenlegi egyetemi struktúra mellett érvelnek. Bár konkrétan nem derül ki, hogy miért van szükség az egyetem jelenlegi, tizenkét karból álló szervezetének a védelmére, de sokan az orvoskar leválasztást emlegetik.

Látszólag előzmények nélkül, a hétfői rendkívüli Dékáni Kollégium ülésén fogadtak el a szegedi egyetemi vezetők egy állásfoglalást, amelyben kifejtik, hogy az egyetemi multidiszciplináris szervezet alapfeltétele, a magas színvonalú oktatás, kutatás megőrzésének- vette észre a dékánok közleményét az egyetemi honlapon a szeged.hu. Egészen az intézmény megalapításáig visszanyúlva hangsúlyozzák az egyetemi autonómia megőrzését. Az állásfoglalás különlegessége az is, hogy a karok vezetői mellett aláírta az állásfoglalást a kancellár mellett, Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora is, aki egyébként fül-orr-gégészként az orvosi egyetem kötelekében végzi szakmai munkáját. Tehát a szegedi egyetemi vezetés teljes mellszélességgel kiáll az intézmény struktúrájának fennmaradása mellett. Úgy tudjuk, hogy az agrár felsőoktatás teljes átforgatása is éppen csak elkerülte a Szegedi Tudományegyetem mezőgazdasági karát, de többekben kigyulladt a vészcsengő attól is, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gál Ferenc Főiskolája augusztus elsejétől egyetemi rangot kapott.Egyetemi berkekben többen azt erősítették meg, hogy a fővárosi SOTE rektora, Merkely Béla támogathatja egy önálló, egységes orvosképzés kialakítását, amelyben a négy magyar orvoskart összevonnák.

Az ötlet egyébként nem új, öt évvel ezelőtt Lázár János, vetette fel az orvoskarok kívánatos önállóságát, majd Zombor Gábor, akkori egészségügyi államtitkár már az országosan egységes képzésről beszélt. Az egyetemi rektorok ennek akkor ellenálltak, egy közös közleményt adtak ki 2015 februárjában. Ebben a rektorok, és az orvosképző egyetemet vezetők akkor azt írták, hogy nem kívánják „provinciális képzőhelyként tervezni jövőjüket egy összeerőszakolt intézményi konstrukcióban”.

Azt is írták öt évvel ezelőtt az egyetemi vezetők, hogy nem zárkóznak el semmi olyan átalakítástól, amellyel a képzés színvonalát emelni remélik, de az csak alapos hatástanulmányok elkészítése után elképzelhető. Merkely Béla, a SOTE rektora az oktatási államtitkárság által megbízott tantervi reformbizottság elnöke is egyben, egy tavalyi konferencián, amelyet a Kórházszövetség szervezett, arról beszélt, hogy az orvosok képzésében a hangsúlyokat át kell tenni az elméleti képzésről a klinikai, gyakorlatra inkább fókuszáló oktatásra. Itt még azt hangsúlyozta a rektor, hogy a képzésnek országosan is egységesebbnek kell lennie.

Forrás: hvg.hu

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com