Hallgatnak róla, hogy gratulált-e Orbán Viktor az újraválasztott Lukasenkának

Megkérdeztük a miniszterelnök hivatalát, de nem válaszoltak. Alekszandr Lukasenkát vasárnap ötödik alkalommal választották elnöknek, az ellenzék szerint csalással, Putyin és Erdogan már gratulált neki.

Több csatornán is megkerestük a kormányt, hogy gratulált-e Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi választáson újraválasztott Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek. E-mailt küldtünk a Kormányzati Tájékoztatási Központnak, illetve a kormányfő sajtófőnökének, Havasi Bertalannak is. Kora délutáni megkeresésünkre estig nem érkezett válasz.

Fehéroroszországban vasárnap elnökválasztást tartottak, amin a szavazatok több mint 80 százalékával a 26 éve hivatalban lévő Lukasenka győzött. A legfőbb ellenfelének tartott Szvjatlana Cihanouszkaja hivatalosan 9,9 százaléknyi szavazatot kapott. Cihanouszkaja és hívei szerint a választást elcsalta Lukasenka, az elégedetlen ellenzékiek vasárnap este országszerte tüntetéseket szerveztek, amire a hatalom véres erőszakkal reagált.

Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török, Ilham Alijev azeri, Hszi-csin Ping kínai elnök már gratulált Lukasenkának.

Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök azonban a demokratikus elvek betartására szólította fel a minszki hatóságokat. Heiko Maas német külügyminiszter szorgalmazta, hogy az Európai Unió újra vezessen be szankciókat Fehéroroszországgal szemben. Andrej Babis cseh kormányfő is elítélte a békés tüntetők elleni minszki rendőri erőszakot.

Forrás: hvg.hu

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com